LogoMakr-1LDIPM

Karanténa – Den 10 a recept na odpalované těsto

Poslední den karantény pomalu za námi, Dan se tváří uzdraveně, já a Helča nenakaženě, máme štěstí. I když jsme si na začátku mysleli, že z pozorování našeho zdravotního stavu bude dobrý materiál na blog, dobře, že to dopadlo takhle. Dan se nám vysmívá, že mu teď nehrozí karanténa.

Za dnešek se krom dvou neúspěšných pokusů udělat makronky nic zvláštního nedělo. Ti dva zase koukají na nejnovější díl Výměny, já sleduju na youtubu tutoriály, jak ty makronky příště nepokazit. Ruší mě pán v televizi, co frustrovaně mlátí hlavou do výtahu a řve „Jsem bílinskej král“.

Cvičit jógu prý dneska nebudeme, dávaj fotbal. Navíc Dan zatím uklízí nádobí z myčky a řve u toho „Jsem bílinskej král“.

Přikládám recept na odpalované těsto, tak to někdo zkuste, mně už se daří. Ingredience nevyjdou za tak draho, tak se dá třeba z půlky gramáže levně natrénovat. Recept mám od cukráře Carla. Nenechte se odradit, ve výsledku je to snadný.

Odpalované těsto (na profiterolky, větrníky, věnečky…):
Suroviny:
250 ml vody
5 g soli
5 g cukru krupice/krystal
125 g másla
150 g prosáté hladké mouky
220 g vajec
Postup:

  • troubu předehřeju na 200 °C (u horkovzdušných trub program horní dolní ohřev, ne horký vzduch! – to znamená simulovat elektrickou troubu, odpalované těsto nesnáší koloběh horkého vzduchu, to už mám odzkoušeno)
  • na pečící papír si tužkou předkreslím tvary, co pak budu stříkat, pečící papír otočím, tužka se jinak na těsto obtiskne (taky odzkoušeno), mezi tvary nechám dostatečné místo na expanzi (půl průměru nebo víc)
  • v rendlíku nechám pomalu rozpustit máslo, pak přidám vodu, sůl a cukr a zvýším teplotu
  • jakmile se směs začne pořádně vařit, hned vsypu veškerou mouku, vypnu sporák a vařečkou rychle zpracovávám
  • netrvá to moc dlouho, než je těsto krásně kompaktní, mastné a krásně se odlepuje od stěny rendlíku
  • do těsta postupně po jednom zpracovávám vejce, je to hodně lepivé
  • výsledná barva těsta je světle žlutá, těsto se leskne a pomalu padá z vařečky
  • těsto si naplním do zdobícího pytlíku
  • na plech stříkám tvary co potřebuju – na mini větrníky hladkou špičkou kolečka průměru 3cm, na profiterolky 2cm, nebo řezanou špičkou věnečky či velké větrníky
  • u profiterolek a mini větrníčků namočeným prstem sklepnu špičky těsta a uhladím, u větších tvarů plech lehce pokropím vodou
  • podle velikosti se i těsto různě dlouho peče, u nejmenších profiterolek kolem 20 minut, u větších tvarů i 45 minut – musí se to hlídat
  • během pečení neotvírat troubu!
  • peču do zlatova až tmavě hněda – vystihuje to lépe termín „golden brown“
  • když už je upečeno, pomalinku otvírám troubu, upustím všechnu páru a pak můžu vyndat
  • jakmile je to možné, hotové kousky přendám z plechu na mřížku a nechám zchladnout
  • profiterolky můžu rovnou propichovat pomocí úzké špičky na perníčky, jak říkal Carlo, jako v Ikee si připravím díru na plnění, někde jsem četla, že je to i dobré pro upuštění páry, to nevím
  • pokud se někdo se zájmem ozve, zveřejním i Carlův vynikající Creme patissiere (Vanilkový krém ze žloutků) :