LogoMakr-1LDIPM

Karanténa – Den 7 a recept na buchty

26.10.2020 Čauky všichni, kdo nás čtete. Podle statistik na webnodu je vás cca 80, což mě těší, ale vzhledem k obsahu nechápu.

Dneska se u nás řešily hlavně dvě věci – kdy nám s Helčou končí karanténa a kdy přestaneme izolovat Dana. Ráno mi přišla mailem odpověď na můj dotaz od mé praktické lékařky – karanténa mi končí už 29.10. Jupí, hygienik jenom strašil. Stejně se až do pondělí budeme stranit lidu, ale aspoň můžu ven. Ohledně vypuštění Krakena se názory liší, záleží taky na tom, jak se bude chovat.

Ohledně jídla:
K snídani jsem podávala špatně vyklopenou panna cottu s malinovým coulis, kterou jsem splácla včera večer. Na chuť byla prý moc dobrá, s konzistencí krému jsem spoko.
K obědu jsme měli donášku z Café Jirásek, mňam.
Večeři právě vaří Helča, já jí věřím a sliny se mi zbíhají. Dan asi před hodinou do sebe poslal čínskou polívku, čunče.
Večer jóga a Gilmorova děvčata, Rory asi už začne chodit s Jessem. Helča by taky chtěla chodit s Jessem. Já chabě protestuju a obhajuju team Logan, přeci jen je to pracháč. Ještě pár epizod a hodin našeho volného času a máme ho tam.
Z jógy doplním fotky, ať je nějaká legrace, žejo.

Aby toho nebylo málo, přikládám recept na vynikající buchty podle paní Evy z Hlohova, není to vůbec těžký, jen to zabere čas. Ale elegantně to vyřeší snídaně na 4 dny.

BUCHTY
Suroviny na těsto:

  • 0,5 kg hl. mouky – přesát
  • 0,25 l mléka
  • 0,5 kostky droždí (20g)
  • 100g cukru krystal
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • 200 ml slunečnicového oleje – asi byste čekali spíš máslo nebo sádlo, ale podle Evy fakt olej a je to dobrý
  • máslo na vymazání plechu a pomazání
  • tuzemák na finiš
    Suroviny a postup na povidlovou náplň:
  • tuzemák
  • 2 sklenice nebo kelímky povidel (na celý plech)
    => smíchám dle chuti
    Suroviny a postup na ořechovou náplň:
  • mleté vlašské ořechy
  • mleté cukrářské nebo obyč piškoty
  • máslo – protože tuk je chuť
  • cukr – né moc, podle toho, jak jsou sladké piškoty
  • smetana/mléko
    => vše smíchám a ohřeju, aby se rozpustilo máslo a cukr, smetanu přilívám pro tekutější konzistenci podle oka, poměr ořechy:piškoty 1:1
    Postup na těsto:
  • ve vlažném mléce rozdrobím droždí a přidám 2 lžíce cukru, zamíchám
  • na teplém místě nechám vzejít kvásek, na povrchu se nejprve vytvoří bublinky a pak případně vysoká čepice – trvá to cca 10 – 20 minut
  • balonovou metlou (to je ta na šlehačku) vyšlehám žloutky a vejce s cukrem do pěny (světle žlutá barva, tekutá konzistence plná vzduchu)
  • v ruce do pěny na přeskáčku vmíchávám prosátou mouku, olej a droždí s mlékem, jakmile je vše spojené, v robotu na nízké otáčky míchám těsto hákem, co vypadá jak od piráta, nebo v ruce pomocí vařečky (pohyb zespoda nahoru těsto překládám) – cílem je do těsta dostat vzduch – trvá to alespoň 10 minut
  • poté povrch těsta v míse uplácám do bochánku, popráším moukou a nechám kynout na teplém místě (na topení, u otevřené trouby, na sluníčku…) cca 1 hodinu – těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem
  • vymažu si plech silnou vrstvou másla
  • těsto váží cca 1550 g, já dělám do pekáče 21 buchet (7×3) po 50 g a těsto odvažuju, pokládám na pomoučněný vál
  • z odváženého těsto vyrobím kuličku, tu rozplácnu a mám zhruba cenťák tlusté kolečko, dám do na něj jednu vrchovatou lžíci náplně a opatrně ze spoda vždy ze dvou protilehlých stran vytáhnu těsto a mačkáním nad náplní spojím, pak spojem otočím dolů a vytvořím pravidelnou kuličku
  • buchty kladu do pekáče těsně vedle sebe, mezery se při pečení vyplní
  • peču v předehřáté troubě na 170°C, 30 až 35 minut do zlatova až tmavě hněda
  • jakmile vyndám pekáč z trouby, buchty pořádně potírám rozehřátým máslem s rumem dle chuti, nebát se toho
  • buchty se dají jíst buď za tepla nebo vystydnuté s moučkovým cukrem